Просекко

Просекко

У цій категорії немає товарів.

Просекко – це ігристе вино з Венето, Італія. Просекко виготовляється з винограду сорту глера. Це ігристе вино часто порівнюють з шампанським, хоча різниця в методах виробництва робить просекко доступнішим варіантом, до того ж, дуже популярним серед любителів вин. Шампанське також може бути виготовлене у вигляді купажу або окремого сорту винограду: шардоне, піно нуар та піно мені.

Смаковий профіль просекко

Більшість ігристих вин prosecco мають сухий стиль, але виноград сорту глера надає фруктові нотки зеленого яблука, жимолості, дині, персика та груші, що надає легкий натяк на солодощі. Виноград глера також надає цьому вину запашного аромату фруктів і квітів. Бульбашкив цьому напої легкі і пінисті, що забезпечує ідеальне шипіння, але вони не тримаються так довго, як бульбашки шампанського.

Стилі просекко

Відповідно до виробничих правил DOC просік має 5 варіантів солодощі:

  • Demi-sec (Демі-сек) – напівсухе, від 50 до 32 г цукру на літр;
  • Dry (Драй) – сухе, від 32 до 17 г цукру на літр;
  • Extra Dry (Екстра Драй) - екстра-сухе, від 17 до 12 г цукру на літр;
  • Brut (Брют) - сухе, від 12 до 6 грам цукру на літр;
  • Extra Brut (Екстра Брют) - екстра-брют, від 6 до 0 г цукру на літр.

Брют та сухе – найпопулярніші стилі цього ігристого напою, родом з Італії. Обидва ці стилі врівноважують фруктові ноти цього вина, пропонуючи напій, який є тонко солодким із правильним натяком на цитрусову кислотність.

Ступені ігристості просекко

За ступенем ігристості просічки бувають Spumante (газований) і Frizzante (слабко газований), хоча іноді зустрічаються і тихі екземпляри (tranquillo або still). Відмінність між Просекко спуманте і фризанте полягає в тиску в пляшці – тиску всередині пляшки фризанте менше 3 атмосфер, у спуманті – більше 3 атм. Також Просекко фризанте має нижчу ціну.

Легко відрізнити Просекко спуманте і Просекко фризант можна по пробці. При закупорюванні Frizzante частіше використовують звичайну гвинтову пробку, а для Spumante пробку з мюзле (дротом).

Просекко DOC vs DOCG

“DOC” та “DOCG” - ви можете помітити ці літери на пляшці просекко. Prosecco DOC - це "позначення контрольованого походження", а DOCG - "позначення контрольованого та гарантованого походження". Виробництво просекко DOC може здійснюватися у чотирьох провінціях регіону Фріулі – Венеція-Джулія: Трієсте, Удіне, Гориції та Порденоні – або у п'яти провінціях регіону Венето: Беллуно, Падуя, Тревізо, Венеція та Віченца. Виробництво Просекко DOCG є суворішим. Виноробство має здійснюватися на виноградниках району Конельяно-Вальдобб'ядене, який також зветься " Пагорби Просекко". Вино виготовлене на пагорбах Просекко вважається суперіор - звідси і етикетки "DOCG Prosecco Superiore".

Гастрономічне поєднання Просекко

Просекко з його солодкуватим ароматом і шипучими бульбашками відмінно підходить як очищувальний засіб між стравами. Воно добре поєднується із пряними стравами Південно-Східної Азії, такими як тайська або в'єтнамська кухня. Солодкі нотки персика та груші у цьому освіжаючому вині доповнюють солодкий та солоний смак в'яленого м'яса та фруктових закусок. Спробуйте диню, обгорнуту прошутто, як закуску, потягуючи це чудове ігристе вино, і ви отримаєте чудовий початок вашої трапези.

Подача Просекко

Просекко слід подавати холодним при температурі 10-12 градусів за Цельсієм у високому і тонкому келиху у формі тюльпану. Високий келих довше утримує пляшечки цього ігристого вина, а велика кругла чаша зверху допомагає відчути його виражені квіткові аромати.