Чим цікаві вина Шаблі (Chablis)
Навряд чи знайдеться людина, яка любить і розуміє вино, яка обійшла б своєю увагою французьке виноробство. Один сучасний філософ сформулював французьке кредо: «Вино для французів є національним надбанням, як 360 сортів сиру та її культура». Різноманітність французьких вин вражає уяву. Але нас цікавитимуть лише вина Chablis.
У чому привабливість найкращих зразків вина Chablis?
Вино відкривається відразу, не залишаючи жодних таємниць. Відверте та яскраве з кислотністю, яку або приймаєш і щоразу чекаєш, або залишаєш цей досвід без повторення. Пронизлива свіжість вина, як легкий морозець сонячного зимового ранку, освіжає і заряджає бадьорістю.
А тепер докладніше.
Загальні відомості
Шаблі - це регіон на півночі Бургундії. Сонця мало, а виноградників багато. Для сорту винограду Chardonnay прохолодний клімат чудово підходить. Вино Chablis – сухе вино біле. Говорячи протокольною мовою, вино не багате на аромати і фруктово-ягідні смаки. Але поціновувач Шаблі відзначить у ньому особливо приємну свіжість, шляхетну легкість і кислинку, що надихає.
Загляньмо трохи в історію
Шаблі згадується вже за часів Римської імперії. Виноградники культивувалися в Бургундії середньовічними ченцями, які з релігійних обрядів використовували вино. У короля Карла Великого у Бургундії були свої виноградники. У російських дворян 19 століття Шаблі теж було популярним і дуже цінувалося.
Відомі чотири категорії Chablis:
I. Petit Chablis – трохи більше 3 років витримки.
Займає масову частку ринку, а масового кохання це вино не заслужило. Смаковий діапазон простий, небагатий, а кислотність підвищена. Але в нього є вірні шанувальники, яким подобається його чарівна кислинка, тривалий смак.
Колір вина зелене яблуко.
ІІ. Chablis-1-3 роки витримки та більше. Це вино любить витримку. Є сомельє, які вважають, що дивовижний смак Chablis дозріває тільки до 10 і більше років витримки. Вина категорії I і II не мають особливого округлого смаку, але мають друк породистості Chablis-знамениту кислинку. Вони славляться своєю мінеральністю (солонуватою складовою)
В ароматі-запах «мокрих каменів».
Привертає увагу Billaud-Simon Chablis, як яскравий представник цього виду вина.
ІІІ. Chablis Premier Cru-5 років витримки.
Більш стійкий та складний смак. Захоплюють смак та аромат, далекі від квіткових нот, швидше, м'які нюанси лісового горіха та меду.
Найкращі виробництва: Cote de Lechet, Fourchaume, Montmains, Monte de Tonnere, Mont de Milieu.
IV. Chablis Grand Cru – знаходиться на вершині ієрархії вина Chablis. 10 та більше років витримки. У назві криється загадка вина. У перекладі з французької Grand Cru-урожай з чудової ділянки землі. Найкращі сім господарств, де роблять ці складні вина: Les Clos, Vaudesir, Bougros, Preuses, Grenouilles, Valmur, Blanchots. Продукт із кожного господарства відрізняється яскравою індивідуальністю, несе у собі смак землі походження.
Деякі тонкощі та нюанси
Для кращого вина Chablis, де ніжність та м'якість у честі, важлива зрілість винограду Chardonnay. Виноградних ділянок зі стабільною якістю лише сім.
Якість Chablis Premier Cru залежить від кількості сонячних днів та розташування виноградників.
Є ще одна обставина. Якщо на етикетках вин із «не родовитих» виноградників ви побачите напис Vieilles Vignes, знайте, виноград було зібрано зі старої лози. Вас не розчарує смаку такого вина. Смак буде найніжнішим та приємнішим.
Вина Chablis оцінить той, хто любить тепло вогнища та знає, що таке холод.