Просекко
- Країна: Італія
- Регіон: Венето
- Сорт винограду: Відібрані місцеві білі сорти винограду
- Вміст цукру: Екстра-драй
- Колір: Біле
- Об `єм: 0.75 л
- Колір (опис): Біле зі світло-зеленими відтінками.
- Аромат: Інтенсивний, приємний, з тонкою елегантністю і фруктовими нотами.
- Смак: Чистий, збалансований і стійкий смак, з приємним балансом солодощі та кислотності.
- Гастрономічна поєднуваність: Ідеально підходить як аперитив, добре поєднується з легкими закусками, різотто і білим м'ясом.
- Температура подачі: 6-8 ° C
- Виробник: Alba Luna
- Країна: Італія
- Регіон: Тревізо
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Екстра-драй
- Колір (опис): Колір солом'яно-жовтий зі світло-зеленими відтінками.
- Аромат: Інтенсивний аромат цукатів, зелених яблук і груші, легкими цитрусовими нотами.
- Смак: Чистий, ароматний, зі свіжою хрусткою кислотністю, але дуже ніжний, завдяки невеликій кількості природного залишкового цукру.
- Гастрономічна поєднуваність: Ідеально підходить як аперитив або для супроводу рибних страв, свіжих фруктів, випічки.
- Температура подачі: 6-8 ° C
- Країна: Італія
- Регіон: Венето
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера 90%, Піно Неро 10%
- Вміст цукру: Сухе
- Колір: Рожеве
- Колір (опис): Ніжно-рожевий з легким перляжем
- Аромат: Квітковий, з нотами вишні та лісових ягід
- Смак: Збалансований, хрусткий. Післясмак стійкий, освіжаючий
- Гастрономічна поєднуваність: Рибні страви, морепродукти, біле м’ясо. Ідеальний аперитив
- Температура подачі: 10-12℃
- Країна: Італія
- Регіон: Венето
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Сухе
- Колір: Біле
- Колір (опис): Солом’яно-жовтий.
- Аромат: Ноти акації, груші та зеленого яблука.
- Смак: Збалансований, з мінеральним післясмаком
- Гастрономічна поєднуваність: Рибні страви, морепродукти, біле м’ясо. Ідеальний аперитив
- Температура подачі: 8-10℃
- Країна: Італія
- Регіон: Венето
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера 90%, Піно Неро 10%
- Міцність: 11%
- Колір (опис): Ніжно-рожевий з легким перляжем
- Аромат: Квітковий, з нотами вишні та лісових ягід
- Смак: Збалансований, хрусткий. Післясмак стійкий, освіжаючий
- Гастрономічна поєднуваність: Рибні страви, морепродукти, біле м’ясо. Ідеальний аперитив
- Температура подачі: 10-12℃
- Виробник: Wineforces S.A.R.L.
- Країна: Італія
- Регіон: Тревізо
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Сухе
- Колір (опис): Яскравий, солом'яно-жовтий, з зеленими відтінками.
- Аромат: Ноти квітів та білих фруктів
- Смак: Свіжий, гармонічний, тони фруктів. Післясмак сухий
- Гастрономічна поєднуваність: Прекрасний аперитив. Відмінно доповнить біло м'ясо, рибу.
- Температура подачі: 8-10°С
- Виробник: Piera
- Країна: Італія
- Регіон: Венето
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Сухе
- Колір (опис): Яскравий, солом’яно-жовтий
- Аромат: З нотами груші та яблука
- Смак: Сухий, повнотілий, з фруктовими та квітковими нотами
- Гастрономічна поєднуваність: Морепродукти, біле м’ясо. Ідеальний аперитив
- Температура подачі: 8-10ºC
- Країна: Італія
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Сухе
- Колір: Біле
- Об `єм: 0.75 л
- Колір (опис): Біле
- Аромат: Легкий тонкий букет ароматів, свіжість і соковитість ноток персика, стиглих яблук і білих квітів
- Смак: Смак свіжий, з нотками соковитого персика та яблука, дуже питке. Вино має стійкий перляж, легку структуру та гарний баланс солодкості та кислотності
- Гастрономічна поєднуваність: Дуже добре підходить як аперитив, а також прекрасний компаньйон до м'яких і невитриманих сирів, закусок, легких салатів, страв з білої риби і білого м'яса
- Температура подачі: 10-12°C
- Виробник: Valdo
- Країна: Італія
- Регіон: Просекко
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Вміст цукру: Сухе
- Колір (опис): Світлий солом'яний, з зеленими відтінками
- Аромат: Ніжний, свіжий, з нотками яблук і акації
- Смак: Вишуканий, трохи фруктовий, з насиченим смаком
- Гастрономічна поєднуваність: Підходить до різних страв
- Температура подачі: 6-8 ° С
- Виробник: Valdo
- Країна: Італія
- Регіон: Вальдобб'ядене
- Класифікація: DOCG
- Сорт винограду: Глера
- Витримка: 3 місяці в сталевих чанах і 2 місяці в пляшці
- Колір (опис): Солеменний, з золотистим відливом
- Аромат: Ніжний, фруктовий, з нотками яблук, акації та меду
- Смак: Вишуканий, досить м'який. Післясмак приємне і солодкувате
- Гастрономічна поєднуваність: Отлчний аперитив. Підходить до багатьох блюам, але найкраще доповнює рибу
- Температура подачі: 6-8 ° С
- Виробник: Casa Vinicola Costanza Srl
- Країна: Італія
- Регіон: Тревізо
- Класифікація: DOC
- Сорт винограду: Глера
- Витримка: Немає
- Колір (опис): Біле
- Аромат: Легкий, приємний аромат з нотками яблука та груші
- Смак: У ніжному смаку відчуваються нотки квітів, цитрусових і трохи меду.
- Гастрономічна поєднуваність: Можна подавати з рибою, морепродуктами або легкими салатами.
- Температура подачі: 9-10 ° C
Просекко – це ігристе вино з Венето, Італія. Просекко виготовляється з винограду сорту глера. Це ігристе вино часто порівнюють з шампанським, хоча різниця в методах виробництва робить просекко доступнішим варіантом, до того ж, дуже популярним серед любителів вин. Шампанське також може бути виготовлене у вигляді купажу або окремого сорту винограду: шардоне, піно нуар та піно мені.
Смаковий профіль просекко
Більшість ігристих вин prosecco мають сухий стиль, але виноград сорту глера надає фруктові нотки зеленого яблука, жимолості, дині, персика та груші, що надає легкий натяк на солодощі. Виноград глера також надає цьому вину запашного аромату фруктів і квітів. Бульбашкив цьому напої легкі і пінисті, що забезпечує ідеальне шипіння, але вони не тримаються так довго, як бульбашки шампанського.
Стилі просекко
Відповідно до виробничих правил DOC просік має 5 варіантів солодощі:
- Demi-sec (Демі-сек) – напівсухе, від 50 до 32 г цукру на літр;
- Dry (Драй) – сухе, від 32 до 17 г цукру на літр;
- Extra Dry (Екстра Драй) - екстра-сухе, від 17 до 12 г цукру на літр;
- Brut (Брют) - сухе, від 12 до 6 грам цукру на літр;
- Extra Brut (Екстра Брют) - екстра-брют, від 6 до 0 г цукру на літр.
Брют та сухе – найпопулярніші стилі цього ігристого напою, родом з Італії. Обидва ці стилі врівноважують фруктові ноти цього вина, пропонуючи напій, який є тонко солодким із правильним натяком на цитрусову кислотність.
Ступені ігристості просекко
За ступенем ігристості просічки бувають Spumante (газований) і Frizzante (слабко газований), хоча іноді зустрічаються і тихі екземпляри (tranquillo або still). Відмінність між Просекко спуманте і фризанте полягає в тиску в пляшці – тиску всередині пляшки фризанте менше 3 атмосфер, у спуманті – більше 3 атм. Також Просекко фризанте має нижчу ціну.
Легко відрізнити Просекко спуманте і Просекко фризант можна по пробці. При закупорюванні Frizzante частіше використовують звичайну гвинтову пробку, а для Spumante пробку з мюзле (дротом).
Просекко DOC vs DOCG
“DOC” та “DOCG” - ви можете помітити ці літери на пляшці просекко. Prosecco DOC - це "позначення контрольованого походження", а DOCG - "позначення контрольованого та гарантованого походження". Виробництво просекко DOC може здійснюватися у чотирьох провінціях регіону Фріулі – Венеція-Джулія: Трієсте, Удіне, Гориції та Порденоні – або у п'яти провінціях регіону Венето: Беллуно, Падуя, Тревізо, Венеція та Віченца. Виробництво Просекко DOCG є суворішим. Виноробство має здійснюватися на виноградниках району Конельяно-Вальдобб'ядене, який також зветься " Пагорби Просекко". Вино виготовлене на пагорбах Просекко вважається суперіор - звідси і етикетки "DOCG Prosecco Superiore".
Гастрономічне поєднання Просекко
Просекко з його солодкуватим ароматом і шипучими бульбашками відмінно підходить як очищувальний засіб між стравами. Воно добре поєднується із пряними стравами Південно-Східної Азії, такими як тайська або в'єтнамська кухня. Солодкі нотки персика та груші у цьому освіжаючому вині доповнюють солодкий та солоний смак в'яленого м'яса та фруктових закусок. Спробуйте диню, обгорнуту прошутто, як закуску, потягуючи це чудове ігристе вино, і ви отримаєте чудовий початок вашої трапези.
Подача Просекко
Просекко слід подавати холодним при температурі 10-12 градусів за Цельсієм у високому і тонкому келиху у формі тюльпану. Високий келих довше утримує пляшечки цього ігристого вина, а велика кругла чаша зверху допомагає відчути його виражені квіткові аромати.